Köttbullar och miljön

Vad vi äter och hur vi konsumerar vår mat spelar stor roll för vår miljö. Transporter, produktion och tillagning är faktorer som alla påverkar energianvändning och utsläpp.

Att producera kött kräver i de flesta fall betydligt mera energi och påverkar miljön i större utsträckning än vegetariska livsmedel. I Sverige har vi de senaste åren ökat vår köttkonsumtion per person. Från bland annat Naturskyddsföreningen kommer också rådet att äta mera vegetariskt för att värna miljön.

          

Bortsett från att äta måttligt med kött finns det många andra saker man kan göra för att tänka på miljön när du ska laga köttbullar:

  • Välj kött från djur som fötts upp på ett sätt som ger mindre miljöpåverkan. En bra början är att välja kravmärkt kött, från djur som fått leva ett bättre liv, på gårdar utan konstgödsel och utan stora mängder kraftfoder.
  • Fläskkött eller nötkött? Under en längre tid har det i media förts fram att nötkött är ett sämre alternativ, då kornas metangasutsläpp påverkar klimatet. Men från andra håll (till exempel Naturskyddsföreningen) framhålls betesdjurens nytta för biologisk mångfald. Att välja kött från naturbetesdjur blir då viktigare och bättre än att byta nötkött mot fläskkött. Ett annat skäl är att nötkött/ kor föds upp på gräs som vi människor inte kan tillgodogöra oss, medan fläskkött/ grisar föds upp på soja och spannmål vilket skulle kunna ätas av människor. Det går också åt stora mängder energi för transporter av allt foder. Åsikterna tycks fortfarande gå isär om vilket val som är det bästa. Kravmärkt kött gör dock  valet enklare, då blir båda alternativen betydligt bättre.
  • Lamm och viltkött är ett bra alternativ till fläsk- och nötkött. Det finns ofta svensk lammfärs och älg/ rådjursfärs i butiken. Lamm föds upp på bete, och kräver, liksom vilt, inte importerat kraftfoder.

                        

Pepparochsalt.se satsar, förutom att hålla en måttlig köttkonsumtion, på kravmärkt och/ eller lokalproducerat kött i hög utsträckning. Gärna lamm och viltkött.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se


Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

Det finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara...

 halloweenrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...