Köttbullar och miljönVad vi äter och hur vi konsumerar vår mat spelar stor roll för vår miljö. Transporter, produktion och tillagning är faktorer som alla påverkar energianvändning och utsläpp. Att producera kött kräver i de flesta fall betydligt mera energi och påverkar miljön i större utsträckning än vegetariska livsmedel. I Sverige har vi de senaste åren ökat vår köttkonsumtion per person. Från bland annat Naturskyddsföreningen kommer också rådet att äta mera vegetariskt för att värna miljön.
Bortsett från att äta måttligt med kött finns det många andra saker man kan göra för att tänka på miljön när du ska laga köttbullar:
Pepparochsalt.se satsar, förutom att hålla en måttlig köttkonsumtion, på kravmärkt och/ eller lokalproducerat kött i hög utsträckning. Gärna lamm och viltkött. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! DressingSalladens bästa vänDet är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån. KolaLyxigaste lördagsgodiset!Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt? HöstlovBaka på höstlovetDet finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara... Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|